I Södermanlands Nyheter, SN kan man idag läsa denna artikel.
Länk till SN för er som är prenumeranter på SN Nyköping 2025-02-06: https://www.sn.se/nyheter/nykoping/artikel/skargardsvillor-saljs-for-miljoner-kommunen-de-far-inte-bo-dar/rmp0602r?fbclid=IwY2xjawIRuqdleHRuA2FlbQIxMQABHYKnAXYwBGn-oxO2HHhYcJs38hxtw1c9maPaOTmnMN2LAL8C50gmELQUHg_aem_VekOcJpGcB0Y4nihlS6XUA
Skärgårdsvillor säljs för miljoner – köparna riskerar en nit
Mångmiljonvillorna har sålts som "Din nya bostad i skärgården". Men köparna riskerar att gå på en nit. Enligt kommunen får de nämligen inte bo i husen.Det storstilade projektet är i full gång. Marken är förberedd och på de två fastigheterna i skärgårdsidyllen Svärdsklova utanför Nyköping ska nu tio villor byggas.
När allt är klart kommer området att utgöra en fantastisk boendemiljö. I alla fall om man får tro mäklarens marknadsföring.
Villorna beskrivs som ett "boende för dig som vill njuta av livet i samklang med skärgården och naturen". Med havet och Svärdsklova restaurang som närmaste grannar får köparen ett hus av "naturliga material som sten, trä och sedum", där man får "höra vågorna slå in mot klipporna och se alla semesterfirande båtgäster".
Villorna har en boarea på mellan 83 och 127 kvadratmeter och säljs som bostadsrätter. Prislappen börjar på 4 750 000 kronor och går upp till 7 950 000. En månadsavgift på mellan 2 504 och 3 595 kronor tillkommer.
Intresset har varit stort.
– Alla bostadsrätter är tecknade utom en, berättar mäklaren Christine Ankarswärd på Croisette, när tidningen pratar med henne.
Köparnas skärgårdsdrömmar kan dock slås i spillror. De som köper bostadsrätterna får nämligen inte bo i dem. Det slår Nyköpings kommun fast.
– Villorna får varken användas som permanenta bostäder eller egna fritidshus, säger Kjell Hagberg, bygglovschef på Nyköpings kommun.
Vad händer om köparna flyttar in i sina bostadsrätter?
– Det blir sannolikt ett tillsynsärende och då kan vi vidta olika åtgärder, säger han.
Hur blev det så här?
En viktig utgångspunkt för att förstå den här soppan är att villorna ska byggas på en plats som är detaljplanelagd som c-område. Det innebär att platsen är reserverad för verksamheter, som butiker, restauranger och kontor.
Boende är inte tillåtet på ett c-område. Däremot är det tillåtet med verksamheter som hotell eller vandrarhem. Enligt detaljplanen kan alltså köparna inte bo i villorna. Men de kan hyra ut dem.
När kommunen ska ta ställning till en ansökan om bygglov är detaljplanen avgörande. Det borde med andra ord ha varit omöjligt för att få bygglov för boende på platsen.
Men enligt mäklarens uppfattning så har sådana bygglov beviljats.
– Byggloven säger att husen får användas för boende. Men om du vill prata mer om detta måste jag hänvisa till fastighetsägaren, som vi agerar på uppdrag av, säger Christine Ankarswärd.
Det finns inte mindre än tre olika bygglov för projektet. Två av dem är giltiga i dag. Det ena avser en fastighet som fyra av husen ligger på. Det andra avser fastigheten med de återstående sex husen.
De två byggloven skiljer sig åt. Enligt det ena bygglovet, som avser fastigheten med sex hus, uppförs stugbyn med ändamålet lång- och korttidsuthyrning. Men bygglovet för de återstående fyra husen talar om kort- och långtidsboende.
Kjell Hagberg medger att byggloven är otydliga, men säger att fastighetsägaren har informerats om vad som gäller vid olika möten.
– Det kan inte råda något tvivel om att fastighetsägaren i ett tidigt skede har fått vår andemening klar för sig: Husen som byggs kan bara användas för kort- eller långtidsuthyrning, säger han.
Mäklaren vill inte berätta vilka ekonomiska åtaganden de personer som har tecknat sig för husen har gjort utan hänvisar till sekretess.
*
Fastighetsägaren: "Vi följer byggloven"
Köparna till de exklusiva skärgårdsvillorna får inte bo i husen, enligt kommunen. Fastighetsägaren hävdar motsatsen. Byggloven? Otydliga.
De tio skärgårdsvillorna ligger vid havet i Svärdsklova. För ett pris på mellan 4,7 miljoner kronor och 7,9 miljoner utlovas köparna ett ”boende för dig som vill njuta av livet i samklang med skärgården och naturen”. Eftersom det handlar om bostadsrätter tillkommer en månadsavgift på några tusenlappar.
Problemet är bara att enligt kommunen får köparna inte bo i husen, något som SN har berättat om.
Kommunens ståndpunkt oroar inte Tishco Dicardo, vd på byggbolaget Nicopia bygg AB, som står bakom projektet. Han är dessutom ordförande i den bostadsrättsförening som har bildats.
– Enligt byggloven får husen användas för kort- och långtidsboende och för kort- och långtidsuthyrning. Byggloven är väldigt tydliga, säger Tishco Dicardo och understryker att han uttalar sig som ordförande i bostadsrättsföreningen.
Eftersom de tio husen ligger på två olika fastigheter finns det två olika bygglov. På det ena bygglovet, som omfattar fyra fastigheter, står det mycket riktigt kort- och långtidsboende. På det andra står det kort- och långtidsuthyrning.
Hur ska man tolka det? Är det bara i fyra hus det är okej att bo?
– Byggloven är tydliga och jag gör inga tolkningar. Det handlar om ett projekt och enligt byggloven får husen användas för kort- och långtidsboende och kort- och långtidsuthyrning, säger Tishco Dicardo.
SN har fått kontakt med en av köparna till av de aktuella villorna. Personen vill vara anonym och vill inte berätta hur hen har tänkt att använda villan. Men personen säger till tidningen att hen inte känner någon oro över situationen.
– Nej, vi har fått information om att det finns bygglov som säger att huset kan användas för kort- och långtidsboende och kort- och långtidsuthyrning. Jag känner mig trygg med den information vi har fått, säger köparen.
Kommunens bygglovschef Kjell Hagberg har tidigare medgett för SN att byggloven är otydliga. Men han menar att byggherren i ett tidigt skede informerades om andemeningen i kommunens bygglov: det är inte tillåtet att använda husen som permanentboende, eller som ett eget fritidshus.
Enligt kommunen kan det bli aktuellt med tillsyn om husen så småningom används till något annat än kort- och långtidsuthyrning.
Frågan är då om kommunen är beredd att ta något ansvar för den besvärliga situation som husköparna eventuellt kan hamna i. Det korta svaret är nej.
Även om byggloven är otydliga får man inte tolka dem hur som helst. Det menar Amal Shabibi, myndighetschef på samhällsbyggnad vid Nyköpings kommun.
– Det har vi diskuterat och klargjort vid möten med fastighetsägaren, där det också tydligt framgick att syftet med bygglovet inte är permanentboende eller bostäder. Fastighetsägaren har huvudansvaret för att följa byggloven och informera köpare korrekt och kommunen har agerat för att säkerställa korrekt informationsspridning, säger hon till SN.
Sedan byggloven beviljades för projektet har kommunen uppdaterat sina bygglovsmallar, berättar Kjell Hagberg.
– Numera kan det inte råda något som helst tvivel om vad ett bygglov avser, säger han.
Har ändringarna gjorts på grund av detta ärende?
– Nja, vi ser alltid över våra mallar och förbättrar dem så fort vi ser något som är otydligt. Det är ett kontinuerligt arbete, säger Kjell Hagberg.
Nästa del: Kritik mot kommunen i Svärdsklova kan du läsa på sn.se senare i eftermiddag!
*
Kritik mot kommunen för husaffären: "Måste klargöras nu"
Turerna kring bygget av mångmiljonvillor i Svärdsklova skapar stor frustration i den lilla skärgårdsidyllen.
– Kommunen borde rätta till det här, säger flera personer.
De tio villorna, som kostar mellan 4,7 och 7,9 miljoner kronor, byggs på mark som är detaljplanelagd som centrumområde. Det innebär att området ska bestå av verksamheter, som restauranger, butiker och boenden för tillfälliga gäster (som vandrarhem och stugbyar).
I ett av kommunens två bygglov står det dock att villorna får användas för kort- och långtidsboende. Många i Svärdsklova tolkar det som att kommunen har sagt ja till att köparna ska få bo i skärgårdsvillorna – och mäklaren och fastighetsägaren gör samma tolkning.
– Det är olyckligt att det har blivit så här. Det är viktigt för Svärdsklova att den aktuella platsen får vara ett centrumområde. Vi vill ha en levande skärgårdsmiljö här, med verksamheter som skapar liv och rörelse, säger Maria Lundkvist, en av dem som har ett sommarboende i Svärdsklova.
I närheten av platsen där villorna ska byggas har Svärdsklova padel ett par banor. När de anlades ingick det i bolagets kalkyl att området där villorna byggs skulle vara just ett centrumområde, berättar Pelle Lindberg, en av delägarna.
– För oss är det ekonomiskt betydelsefullt. Det blir större genomströmning av folk om det byggs för tillfälliga gäster. Fler människor kommer hit. Dessutom skulle vi i större utsträckning kunna ordna paketresor, med boende, mat och padel, säger han.
Svärdsklova padel uppskattar inkomstbortfallet till cirka 50 000 kronor per år, om villorna används som permanentbostäder eller egna fritidshus. Trots de ekonomiska konsekvenserna är Pelle Lindberg ändå mest bekymrad över den situation som köparna av villorna riskerar att hamna i.
Även om det står i bygglovet att villorna får användas för kort- och långtidsboende, menar kommunen att de gjort klart för fastighetsägaren att de bara får användas för kort- och långtidsuthyrning.
Om det visar sig att människor bor i sina skärgårdsvillor kan det bli aktuellt med tillsyn, uppger kommunen.
Maria Lundkvist håller med Pelle Lindberg. Det är den mest problematiska aspekten av affären.
– Enligt kommunen kan de bara vidta åtgärder när de ser om villorna används för boende. Men då är det redan för sent för köparna. Det här måste klargöras nu, säger hon.
Ett 40-tal fastighetsägare har därför vänt sig till kommunen och begärt att kommunen ska starta ett tillsynsärende omedelbart.
Hittills är dock kommunens hållning att en tillsyn kan bli aktuell först om villorna används på ett felaktigt sätt.